• ������ ������� ����
  • ������ ������� ����
  • ������ ������� ����
  • ������ ������� ����
  • ������ ������� ����

Новини

Новини

Честита Нова Година!
01.01.2013

Уважаеми родители и любими наши деца,

Всички ние в Лиди Ви желаем една прекрасна 2013 година, изпълнена с много щастие и късмет за всички вас!
Бъдете здрави и много усмихнати през новата година!

С много любов и сърдечни поздрави,

Екипът на детската градина


Коледно тържество
19.12.12

Настъпи най-дългоочакваният ден от цялата година – посещението на Дядо Коледа. Още от сутринта в детска градина „Лиди” цари трепетно вълнение. Обичайно сънените рано сутрин личица са грейнали, а очичките светят с необикновен плам – днес ще посрещнем белобрадият старец и ще получим мечтаните подаръци.
Още преди обед изведнъж се чу познатият звън на шейната, настана суматоха и звънливите детски гласчета огласиха детската градина – „Дядо Коледа идва, Дядо Коледа идва!” …. и ето го и него – спусна се от планината, мина през двора и право в детската градина. Дечицата наобиколиха дядото – всеки искаше да го докосне, да попита нещо, да надникне в чувала…
С песни и танци, стихове и поговорки край елхата, неусетно мина час – дойде време за подаръците – тъй жадуваният от всички момент. Малките едва успяваха да дочакат дядото да произнесе и тяхното имe и, разбира се, преди подаръка всеки поздрави Дядо Коледа със свое стихче.
Неописуемо вълнение и емоции, радостни възгласи, много усмивки и щастливи детски погледи – още една прекрасна Коледа в детска градина „Лиди”!


Писмо до Дядо Коледа
03.12.2012

С много вълнение и емоции и с помощта на своите учителки, днес децата от детската градина написаха така очакваното писмо до Дядо Коледа. Разказаха на Снежанка и споделиха с джуджетата за веселите тържества през годината, за своето старание в уроците, за новите приятели… За посрещането им детската градина, обещаха да подготвят незабравимо коледно тържество, с много песни, танци и веселие край елхата. Разбира се, накрая всеки сподели какъв е мечтаният подарък, който иска да получи за Коледа, а по-големите деца собственоръчно го написаха на листа. Пуснахме писмото в пощенската кутия и се върнахме за репетицията – големият момент е съвсем скоро, а имаме да учим толкова много нови стихове и песни….


Ден на християнското семейство
21.11.2012

На 21 Ноември честваме Денят на християнското семейство и в детска градина „Лиди” не пропускаме да отбележим подобаващо нещо толкова важно за всички – силата на семейството и ролята му в нашия живот. Децата от подготвителната група направиха битова седянка, в която участваха и техните родители, баби и дядовци. „Вълшебното огледало” ни върна назад във времето, когато техните баба и дядо са били малки деца. Като истински артисти децата пресъздадоха откъси от поучителни приказки от патриархалният бит на българите, приказки, изпълнени с вековната мъдрост на нашия народ.


Гостуване на танцьори от ансамбъл „Филип Кутев”
27.10.12

За нас е особено важно да съхраняваме българските традиции и да докосваме децата ни до пъстротата и многообразието на нашия фолклор.
Денят е Четвъртък и всички знаят, че днес ще има изненада за децата на Лиди. На гости са ни двама танцьори – момче и момиче – от един от най-известните български танцови ансамбли – Филип Кутев. Пременени в тракийски народни носии и под звуците на народна музика, още от вратата те събраха децата на хорото. За ръце се хванаха дори и най-малките ни дечица. Последваха ръченици, и какви ли още не мотиви от невероятните български танци. Децата имаха необичайно преживяване – на живо заедно с тях танцуваха истински професионалисти в народни носии, а накрая вече всички искаха да могат да играят хоро като каката и баткото и да са облечени с техните невероятно красиви дрехи.


Родителска среща
05.10.2012

На 5 Октомври от 17.30 ч. в детска градина Лиди се проведе първата за тази учебна година родителска среща. Говорихме си за много неща:
– Представихме новите родители и запознахме всички с правилника за вътрешния ред и организацията на дейността на детската градина.
– Представихме новите членове на нашия екип – още една учителка за Първа група, новата ни музикална и новата медицинска сестра.
– Отново припомнихме на родителите от миналата година и запознахме новите с дневния режим на децата и седмичното разпределение по направления за всяка възрастова група.
– Проведена бе кратка беседа за говорни дефекти при децата в предучилищна възраст, с лектор специалиста-логопед Н.Ножарова.
– Здравна беседа – лекуване на кариес при деца от 3 до 7 години и профилактика на грипните заболявания. Лектор бе нашата медицинска сестра.
– Кратка лекция за превенцията – „Деца в опасност”, с лектор наш родител Гергана Спиридонова
– Избор на допълнителни педагогически и спортни занимания на децата: плуване; народни танци; английски език; йога; класически балет; спортни танци; ски и др.


Откриване на учебната 2012/2013 година
01.10.2012

Започва още една, изпълнена с радостни емоции, игри и забавни уроци учебна година в Частна детска градина „ЛиДи”. С кратко тържество, за седми пореден път правим специален деня за нашите стари възпитаници и посрещаме за пръв път в семейството на Лиди новите дечица. По традиция батковците и каките въведоха за ръка малките и им показаха къде играем, учим и спим. Освен много нови деца, тази учебна година започваме и с увеличен екип – децата се запознаха с новата учителка Дарина, музикалната ръководителка г-жа Пешева, както и с медицинската сестра Пепи. Заобиколени от аниматори и учители, децата неусетно се потопиха в нашата атмосфера, а прекрасното време ни задържа за много кратко вътре – всички излязоха навън и играха на воля…все още е рано за сериозните уроци. Започваме от утре.
А как се забавлявахме, можете да видите тук.


1-ви Юни – Ден на щастливите деца!
01.06.2012

И децата на “ЛИДИ” бяха наистина щастливи на детския празник в Националния исторически музей.
Изявата им на голяма сцена сред даровити деца от детски градини от различни градове на Родината ни им даде самочувствие и гордост, че са българи, че могат и знаят. Разбраха, че приятелството е най-голямото богатство. Пяха, танцуваха и получиха награди и подаръци. Гордеем се с тях!


Отново сме на излет
29.05.2012

Отново сме в парк Витоша. Днес темата на традиционния излет е „Природни чудеса и опасности”. С всеки следващ път децата знаят все повече за тайните на неживата природа и все по-ясно осъзнават връзката между природните дарове и човека. Вече разбират колко важно е значението на въздуха, водата и почвата за съществуването на животните, растенията и човека, и как трябва да ги пазим.
Обърнахме внимание и на опасностите, които ни дебнат на открито и защо трябва винаги да внимаваме и да не се отделяме от по-големите.
Разбира се, “малките еколози” отново поиграха на воля и чист въздух сред птички, слънце и цветя.


Поход в планината
10.05.2012

Малките туристи на детска градина “Лиди” направиха първия за годината излет до Природен парк Витоша. По подбрани за малчуганите маршрути, с подходяща екипировка и точно спазване на указанията на водачите, децата преодоляваха трудни терени за катерене, преминавахме по тясни мостчета и се радвахме на бурните води на реката. Децата дишаха с пълни гърди ароматния горски въздух и без да го разбират все още се зареждаха с енергия от природата. Приятно изморени от дългата разходка те нямаха търпение да разкажат за новите си преживявания в къщи.


Ден на отворените врати
25.04.2012

На 25 Април в детска градина „Лиди” ще се проведе Ден на отворените врати с основен акцент заниманията на децата по английски език.

Ще покажем наученото в толкова увлекателните и забавни уроци сътворени от нашите учители по чужди езици. Обещаваме изненади и приятни емоции на дошлите да ни видят с много стихове, песни и драматизации на английски.
Ще се радваме да посрещнем всички наши родителите. Заповядайте от 10.30 ч.!


Велики Четвъртък
12.04.2012

Както повелява обичая, на Велики Четвъртък се боядисват яйцата за Великден. Най-напред, още преди изгрев слънце се шари първото – червеното яйце…
На този ден децата пристигат рано в детската градина. Учителките са подготвили изненада – ще месим хляб! Всяко дете с огромно вълнение и старание участва във всяка стъпка – замесвахме тестото, а после оформяхме и ваехме толкова различни и интересни обредни кравайчета и “кукли”. Сложихме яйце за да оформим техните лица и след като търпеливо изчакахме да се изпекат изрисувахме очички, бузки и нослета.
После боядисвахме яйца и не забравихме – с първото, червеното яйце помилвахме децата да са здрави, силни и засмени.
И за да е наистина незабравим за всички този ден всеки занесе подарък вкъщи за Великден – поставка от тесто, яйце и обреден кравай.


Пролетен карнавал
06.04.2012

На 6 Април децата и родителите на детска градина “Лиди” участваха в пролетен карнавал по случай настъпилата Пролет и предстоящите Цветни празници – Лазаровден, Цветница и Великден. Децата от малката група бяха най-прекрасните пролетни цветя и се забавляваха от сърце пред щастливите си гости.

А в шарения си спектакъл, по-големите пресъздадоха ритуални моменти от Лазаруването с кошнички с цветя, върбови венци, много песни, стихове и наричания, свързани с пролетните празници.


Първа пролет
22.03.2012

По традиция всички деца и учители посрещнаха 22 Март на полянката край брезовата гора.
Чухме песните на първите пойни птички, набрахме сини дъхави теменужки и изпяхме много любими песни за планината, горските животни и цветята.
Под топлите слънчеви лъчи всички лудуваха безкрай – играхме футбол, катерихме се, скачахме и бягахме на воля.
Малките показаха бързина и ловкост в подвижните игри “Лястовички”, “Лиса гони”, “Щъркел без гнездо”
Доволни, ободрени и закалени децата за пореден път се докоснаха и видяха отблизо как се „събужда на природата” около тях.


8-ми Март
08.03.2012

Празникът на мама, баба… нашите учителки. И за да ги поздравят и изненадат, още от сутринта децата на Лиди трескаво репетират стихове и песни. С малките си сръчни ръчички изработиха пъстри картички, а вътре по-големите написаха и най-хубавите думи… Те имаха и още една важна задача – с много старание нарисуваха портрет на мама.
С първите пролетни цветя в двора – кокичета и иглики – поздравиха мама, баба и любимите учителки…


Трети Март
03.03.2012

Децата на Лиди знаят и отбелязват всеки национален празник, а 3-ти Март е един от най-важните за нас. С голям интерес малките българчета опознават стъпка по стъпка историята на своята родина, какво символизира знамето ни, кой ги гледа строго от портрета на стената.
Те знаят, че България е най-красивото място, че нейните герой са били силни, смели и много са обичали родината, че с гордост можем да се наричаме българи.


Баба Марта
01.03.2012

Първи Март – един много слънчев и специален ден в детската градина. В ранния следобед тайнствено се чука на входната врата. Децата очакват чудна гостенка – Баба Марта – пременена, натъкмена с червен шал, с бяла риза… В ръка държи дрянова клонка, закичена с много мартенички. Носи и пълна кошница с топли питки, мед и лакомства.
С много емоции и настроение децата на Лиди се хванаха на веселото хоро на Бабата. Всеки бързаше да се докосне до чудната гостенка и да се похвали с ръчно изработените сутринта мартенички. Накрая всички я поздравиха с традиционните песни и стихове. Това бе един незабравим празник и вече всички с нетърпение очакваме пролетта…