• ������ ������� ����
  • ������ ������� ����
  • ������ ������� ����
  • ������ ������� ����
  • ������ ������� ����

Новини

Новини

Разходки в есенната гора
01.11.13

Зимата вече чука на вратата и ние използваме последните слънчеви и сухи дни, за да се насладим на есенната гора. Верни на традицията, петъчният поход е задължителен и един от последните преди бяла пелена да покрие планината. Този път малките крачета потъват в дебел килим от есенни листа, а децата трескаво събират най-големите и пъстри – всеки иска да зарадва мама с красив подарък от гората. На метър от нас, по горската пътека минават кончета – първа среща от толкова близо за повечето от децата с това прекрасно животно. Разбира се, вълнението е неописуемо и ще има какво да разкажем довечера в къщи.


Да направим зимнина
23.10.13

Време е за традиционното подготвяне на зимнина и тази година за пръв път децата от ЧДГ „ЛИДИ” направиха свои собствени консерви от зеленчуци. С много старание и вълнение, децата от голямата група подредиха чушки, моркови, зеле, домати и най-различни подправки – те вече знаят как се прави истинска българска туршия, така както я правят и техните баби.
Част от зеленчуците са от собственото опитно поле в детската градина, посадени и отгледани от децата на Лиди.
Само след няколко седмици, когато навън вече е истинска зима, ще похапнем вкусна, и най-важното – направена от нашите ръце, домашна туршия.


Родителска среща за началото на учебната година
27.09.13

По традиция, във връзка със старта на новата учебна година, на 27 септември ръководството на ЧДГ „Лиди” проведе първата родителска среща.
В дневния ред обърнахме внимание на няколко важни въпроса:
1. Откриване на новата 2013/2014 учебна година
2. Запознаване на родителите с новите предписания и наредби на РЗИ за храненето,
филтъра и приема на деца след боледуване
3. Запознаване с правилника за вътрешния ред
4. Избор на допълнителни дейности за децата извън държавните образователни изисквания за предучилищно възпитание

По първа точка запознахме родителите със заверените документи от РИО на МОМН за старт на новата учебна 2013/2014 година. Проведохме и кратка анкета „Защо избрахте нас?” – за нас бе от изключително значение да разберем кои са предимствата на ЛиДи пред другите детски градини, с какво сме спечелили доверието на нашите родители и кое би могло да бъде подобрено.

По втората тема, медицинската сестра П. Дембарова информира родителите за новите предписания и наредби на РЗИ за храненето, здравната документация на децата, закаляването, обща и зъбна профилактика. Отделихме особено внимание и на въпроса за простудните и респираторни заболявания, като ясно бе подчертана ролята на профилактичните и закалителни мерки като превенция за запазване на доброто здраве на нашите деца. През новата учебна година ще се направят два безплатни профилактични прегледа за установяване на зъбния статус на всяко дете. Отново напомнихме, че при отсъствие по болест всяко дете трябва да посети лекуващия го лекар и само с медицинска бележка може да бъде прието в детската градина.

По трета точка, родителите се запознаха с правилника за вътрешния ред, като подробно бе разгледан дневният режим на децата, в т.ч. всеки получи седмичното разпределение на учебното съдържание и общите седмични програми по групи.

По отношение на допълнителните дейности, които предлага нашата детска градина, родителите дискутираха различните варианти за сформиране на групи за допълнително изучаване на английски език, уроци по български народни танци, модерни танци, йога и зумба, традиционните уроци по плуване и ски.

На нашите деца пожелаваме успешна, ползотворна и изпълнена с много усмивки и приятни емоции учебна година.
Надяваме се отново да дадем на техните родители спокойствие и увереност, че децата им са на едно отлично място, възпитавани и обучавани с много любов, внимание и професионализъм.


Прием и адаптиране на нови деца
01.08.13

От 1 август в детска градина Лиди започва прием и адаптиране на нови деца от I-ва възрастова група за учебната 2013/2014 година. Приема ще се осъществява поетапно за всяко дете, като графикът е изготвен съвместно с родителите и е съобразен с индивидуалните особености на отделните деца. Системата е утвърдена и работи успешно вече 7 години.


Спортен празник
30.07.2013

На 30 юли, в двора на детската градина ще се проведе спортен празник. По-големите наши възпитаници ще покажат спортни умения в различни видове спорт: футбол, баскетбол, хандбал, федербал и др. По-малките ще се забавляват с подвижни и музикални игри. Физкултурният празник ще завърши в басейна на хотел „Берлин” в кв. Бояна. Там деца и родители ще се насладят на горската прохлада и уменията на малките плувци.


Куклен театър в Лиди
24.07.13

На 24 юли в Лиди отново ще гостува куклен театър. Този път нашите деца подготвят изненада за актьорите – ще изиграят части от приказките „Най-хубавите ръце”, „Най-добрият син”, „Дядо и внуче” и съвременен вариант на „Дядо и ряпа”.


Лятно зелено училище

В началото на лятото, по традиция в детска градина Лиди започва нашето весело Лятно училище. Активни участници в него са наши бивши възпитаници, вече настоящи ученици. Главната цел на лятното училище е да се осъществи плавен и безболезнен преход от детската градина към училището. Учениците разказват на по-големите деца за своето ново училище, споделят интересни случки и смешни истории. Бъдещите първолаци жадно поглъщат всичко ново и непознато и ако досега някой е изпитвал страх от новото училище, непознатите учителки и деца, то именно тези непринудени детски разкази са най-добрият начин за да се преодолее всичко това и да ги подготвим за новата им роля на ученици. А завръщането на „нашите деца” отново в детската градина е много мил момент за всички. Спомнят си своето гардеробче, своето легло и столче, вкусът на храната и „мирисът” на детска градина, който никога няма да забравят. Вече порастналите каки и батковци с радост се включват в грижите за своите по-малки приятелчета…и не вярват, че и те са били също толкова палави.


Лято в Лиди

Макар и учебната година да свърши отдавна, при нас в Лиди кипи живот повече от всякога. От сутрин до вечер детски смях оглася двора на детската градина и малки и големи играят на воля сред зеленината и прохладния въздух на планината.
През лятото обръщаме специално внимание на туризма – често грабваме раници и шапки и потегляме по горските пътеки. Берем цветя и билки, дишаме с пълни гърди кристално чистият въздух на Витоша. Виждаме толкова много птици и други малки животинки, а да наблюдават поведението им в естествената им среда е незаменимо и уникално изживяване за децата. Понякога с нас са блокчетата и боите, сядаме сред тревата и пресъздаваме на листа това, което виждаме около нас. Винаги си правим и много снимки за спомен на красиви места, а накрая изморени се връщаме в детската градина и похапвайки плодове почиваме в хамаците под сянката на овощните дървета.
Разбира се, през повечето време сме на двора – в пясъчника, на футболното игрище, рисуваме с пъстроцветни тебешири по асфалта, скачаме на въже и какво ли още не.
В дъждовните летни дни също не скучаем – тогава е време за творчество. Рисуваме и апликираме на най-различни теми, а последната задача беше много актуална и забавна – оцветихме най-различни мидички и изработихме пана и картини на тема „морското дъно”. А за да виждат всички колко сме старателни и креативни, в детската градина има постоянна изложба на детски творби.


Край на учебната година
18.05.13

Дойде края на още една учебна година в нашата детска градина. По традиция отбелязахме събитието с пъстър спектакъл от песни, танци и викторини, изнесен от нашите деца в слънчевия двор на „Лиди”. Майки, татковци, баби и дядовци се любуваха над два часа на малките танцьори. И имаше защо – децата бяха просто чудесни и накараха и учители и родители да се гордеем с тях!
Накрая, нашите бъдещи първокласници получиха своето първо свидетелство – дипломите за завършване на частна детска градина „Лиди”. Трепета и вълнението от предстоящото ново училище и приятели, както винаги бяха примесени и с малко тъга – свършиха безгрижните дни и игри на воля в детската градина и е време за сериозните уроци и домашни. Ние от Лиди се разделяме с тях изпълнени с гордост и знаейки, че сме дали всичко от себе си, за да възпитаме едни достойни, умни и смели деца.

На добър час мили деца!


Честита Нова Година!
01.01.2013

Уважаеми родители и любими наши деца,

Всички ние в Лиди Ви желаем една прекрасна 2013 година, изпълнена с много щастие и късмет за всички вас!
Бъдете здрави и много усмихнати през новата година!

С много любов и сърдечни поздрави,

Екипът на детската градина